Aşağıda verilen parçaya ait Fanuc Oi-TF kontrol ünitesi CNC Kodları'nı NC Editör ile oluşturmaya ne dersiniz. Hadi başlıyalım.
PARÇA TEKNİK RESMİ
Verilen ölçülere göre koordinatlar belirleneceğinden CNC Parça Programını yazarken parçaya ait boyutların dikkate alınması gerekmektedir. İlk uygulama olduğu için sadece doğrusal hareketlerin olduğu basit bir geometri seçilmiştir (G01).
Aşağıdaki videoda NC Editor menülerini tanırken size sağladığı kolaylıkları uygulayarak görebileceksiniz. Hazır CNC Kod Kütüphanesini kullanacak ve G71 Kaba Tornalama Çevrimine ait parametreleri tanıyarak, verilen parça için koordinatların yazılmasını uygulayacaksınız.
Verilen parça için G71 Kaba Tornalama Çevrimi ile işleme anlatılmış, Kesme operasyonu yapılmıştır. Kodları yazdıktan sonra veya yazım esnasında simulasyon imkanı sağladığına dikkat ediniz.
NC EDITOR Uygulaması
Öğrenme Çıktıları;
NC Yazılımının menü özellikleri ve girilebilen parametrelerin öğrenilmesi. Parça boyutlarının tanımlanması, Takımların tarete bağlanması ve takım bilgilerine ulaşma. CNC Tornalamada Koordinat Sistemlerini tanımak. G71 Kaba Tornalama Çevrimi'ni ve parametrelerini tanımak.
Tornalamada CNC Parça Programı yazarken kullanılan temel kodlara aşina olmak.
SANAL MAKİNE (VM) Uygulaması
NC Editör ile hazırladığınız bu kodları, Sanal Makine (Virtual Machine) ile gerçek tezgah şartlarında işleyebilirsiniz. Bu işleme simulasyonu için, gerçek tezgahta yapacağınız aynı işlemleri yapmanız gereklidir.
Bu işlemler;
Tarete takım yüklemeleri. Kullanacağınız takımları seçiniz ve tarete yükleyiniz,
Malzeme boyutlarını ve aynaya bağlantı ölçülerini tanımlayınız,
Takım Ofset ayarlarını yapmak. Kullanacağınız takımlara ait Geometri Offset ayarlarını yapınız. Bunun için sırasıyla her takım için; iş parçası alın yüzeyine dokununuz ve Z ekseni ofsetini 0 (sıfır) olarak belirtiniz. iş parçasını bir miktar silindirik tornalayınız ve tornalanan çapı ölçerek, Offset ekranında X ekseni değeri olarak giriniz.
Operasyon Panelini kullanarak kumanda butonlarının fonksiyonlarını uygulayarak öğrenmek. Takımı takım home pozisyonu (ZRN) gönderiniz ve Auto Mode konumuna alıp Start tuşuyla tezgah çalışmasını başlatınız
Aşağıdaki video ile Uygulama 1 için tezgah ve takım ayarları sonrası programın Sanal Makineye yüklenmesi ve çalıştırılması işlemlerinin yapılışını adım adım görebilirsiniz.
SANAL MAKİNE Uygulaması (Virtual Machine)
İlk uygulama olarak gerçekleştirdiğimiz bu CNC Parça Programı gerçek bir uygulama olarak atölyede imal edilebilir.
Comments